TARSİM Malatya Bölge Müdürlüğü

...
...

TARSİM Malatya Bölge Müdürlüğü

TARSİM Malatya Bölge Müdürlüğü tarafından Malatya ilinde görev yapan TARGEL Personeline yönelik Devlet Destekli Tarım Sigortaları hakkında Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.

Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve TARSİM Malatya Bölge Müdürlüğü işbirliği ile Malatya Ticaret Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıya Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, TARSİM Malatya Bölge Müdürü Bünyamin Kadak, TARSİM Bölge Müdür Yardımcısı Meriç Özdemir, İl Müdür Yardımcıları, Şube ve ilçe Müdürleri ile Malatya ilinde görev yapan TARGEL personeli katıldı.

TARSİM’in kuruluş amacı, gelişimi ve ulaştığı nokta ile ilgili bilgiler içeren sinevizyon gösterisi sonrası, Malatya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi açılış konuşması yaptı.

Daha sonra TARSİM Malatya Bölge Müdürü Bünyamin Kadak tarafından Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sisteminin işleyişi, genel şartlar, teknik tarife ve talimatlar, poliçe son kabul tarihleri hakkında tanıtım ve bilgilendirmenin bulunduğu sunum yapıldı. Kadak, Targel kapsamında çalışan personelin üretici ile her an iletişimde olduğunu, bilgilerin doğru aktarılması noktasında görevlerinin önemli ve zor olduğunu, köylerde çalışan Targel personeli aracılığıyla üreticilerimizin Devlet Destekli Tarım Sigortaları (TARSİM) hakkında gerekli bilgilendirilmenin yapılmasını ve poliçe son kabul tarihlerinin üreticilere bildirilmesi halinde mağduriyetlerin önüne geçilebileceğini belirtti.

Ülke genelinde tarımsal üretim deyince oldukça geniş bitki deseninden ve üretim döneminden bahsetmenin mümkün olduğunu ifade eden Kadak, “Her bölgenin öne çıkmış ürünü, bölge için ekonomik önemi, dolayısı ile de bu ürünün gerek doğal afetlerden gerekse de kontrol edilebilir etkilerden dolayı çeşitli olumsuzlukla karşılaşıldığında o bölgede bütün hayatı etkilemektedir” dedi.

“YÜZDE 95 ZARAR GÖRDÜ”

2014 yılında Malatya’da yaşanan zirai don nedeniyle kayısı başta olmak üzere bütün meyve üretiminin de yüzde 90-95’lere varan oranda hasar görüldüğünü belirten Kadak, “Hasarın meydana geldiği dönem Müdürlüğümüz ve Kayısı Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile ortak program yaparak kısa sürede ön hasar tespit çalışması tamamlandı. Sürecin bilgilendirilmesi ve takibi için Bakanlık makamına hazırlanan raporlar gönderildi. Yine 2014 yılında yaşanan kuraklık nedeni ile birçok bölgede başta kıraçta yetiştirilen hububat olmak üzere birçok ürün kuraklık dan da olumsuz etkilendi. Bakanlık olarak çiftçinin yaşadığı bu tabii afetlerden meydana gelen zararını bir nebze olsun telafi etmek, bir nefes aldırmak için bütün ülke genelinde düşük faizli zirai kredilerin bir yıl süre ertelenmesi için 2014/6355 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandı. Bu karar kapsamında İlimiz genelinde toplam 6299 çiftçimizin müracaatı uygun görülerek kredi kuruluşlarına gönderilmiştir” şeklinde konuştu.

2014 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı yaklaşık 41 bin 700 çiftçinin yaklaşık 30 bininin kayısı üretici olduğunu kaydeden Kadak, bu yıl aynı şekilde tabii afetlere karşı önlem almak ve bu durumu en az zararla atlatmak için çözüm üretiminin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Bu afetlere karşı çiftçinin zararlarının azaltılması adına Tarım Sigortaları Kanununun çıkarıldığını aktaran Kadak, “Uygulama yılından itibaren kapsamı ve teminat altına alman ürün, riskler, bölgeler her yıl çiftçinin lehine genişletilerek bugüne kadar geldi. Geçen yıl Arılı kovanın tabii afetler, nakliye risklerini de sigorta kapsamına alınırken 31.12.2014 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 2015 yılına esas uygulamalar riskler ve ürünlere esas kararla meyve bahçesi ve bağlarda dolu ağı, su ürünlerinde ve arıcılıkta vahşi hayvan saldırıları da kapsama dahil edilmiştir” dedi.

Tarım Sigortalarının yaygınlaşması ve daha fazla çiftçinin faydalanması adına Ocak ayında başlayan başvuruların Mart ayının 1. Haftasına kadar süreceğini ifade eden Kadak, “Bu konuda çiftçi eğitim programları düzenleyerek süreci iyi değerlendirmemiz gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Telefon
WhatsApp
İnstagram
Telegram